Τροφές για την καλή υγεία των ματιών

Το πόσο σημαντικό για την υγεία μας είναι η καλή διατροφή όλοι το γνωρίζουμε. Η σωστή διατροφή βοηθά το σώμα μας και να αναπτυχθεί αλλά και να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει  μολύνσεις.

Τα κύτταρα του σώματος μας όσο μεγαλώνουμε δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αναγεννηθούν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών μας και κατά επέκταση και την ποιότητα της όρασης μας.

Η όραση πολλών ανθρώπων επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουν, και είναι απαραίτητο να υπάρχει σωστή διατροφή, έτσι ώστε να μειώσουμε και να επιβραδύνουμε την εξέλιξη αυτή, ώστε να απολαμβάνουμε καλύτερη όραση για περισσότερα χρόνια.

Έρευνες που έχουν γίνει για την υγεία των ματιών έχουν συνδέσει την κακή διατροφή με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Υπάρχουν βασικές κατηγορίες τροφών που θεωρούνται καλές για την υγεία των ματιών μας.

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες

Οι βιταμίνες Α,C, και Ε περιέχουν αντιοξειδωτικά,  τα οποία βοηθούν στο να διατηρούνται υγιή τα κύτταρα και οι ιστοί στο μάτι, ενώ συμβάλλουν και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της  εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Επιπλέον η βιταμίνη C θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Ωμέγα-3

Βασικό λιπαρό οξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης, την αντιμετώπισης του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού καθώς και της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Μέταλλα

Μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών που συνδυάζουν το οξείδιο του ψευδαργύρου και το οξείδιο του χαλκού μπορούν συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Λουτεϊνη και ζεαξανθίνη

Αυτές οι αντιοξειδωτικές τροφές, που ονομάζονται καροτενοειδή, μειώνουν τον κίνδυνο τον κίνδυνο και επιβραδύνουν την εξέλιξη χρόνιων οφθαλμικών παθήσεων.

Οι καλύτεροι τύποι τροφίμων για την καλή υγεία των ματιών μας είναι:

Λαχανικά

Είναι γεμάτα λουτεϊνη και πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η λαχανίδα, σπανάκι κ.τ.λ.

Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας

Τα καρετονοειδή ευθύνονται για τα λαμπερά χρώματα πολλών φρούτων και λαχανικών. Για ένα πιάτο πλούσιο σε καρετονοειδή επιλέξτε καλαμπόκι, ακτινίδια, κολοκύθες, κόκκινα σταφύλια, πράσινες ή πορτοκαλί πιπεριές κ.τ.λ.

Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, ό τόνος, και το σκουμπρί είναι τα τρία κορυφαία ψάρια που περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρού οξέος.

Αυγά

Τα καρετονοειδή είναι αυτά που ευθύνονται για το κιτρινωπό χρώμα του κρόκου του αυγού που θεωρείται η καλύτερη πηγή λουτεϊνης και ζεαξανθίνης.

Ψευδάργυρος

Τα στρείδια περιέχουν πολύ περισσότερο ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ενώ τα άλλα οστρακοειδή, καθώς και το μοσχάρι ακολουθούν με υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου. Το γάλα, το τυρί και το ψωμί περιέχουν και αυτά ψευδάργυρο.

 

    


  Άρθρα